Alphubel

Alphubel (4206m) egy hosszú, de nem túl nehéz túra a Mischabel egyik csúcsára, ami meglepő módon egy hófennsíkban végződik. A túra másik különlegessége a kilátás, ami fantasztikus a Monte Rosa csúcsai, Matterhorn, Weisshorn felé.
Kiindulópont Taschalp, 2220m. Egy kis alpesi település, egy aszfaltút indul Tasch belvárosából. Parkolás ingyenes, de taxiszolgálat is van. Az út egynyomú, tehát szembeforgalom esetén manőverezni kell. Maga az út nem rossz, de kicsit domború az aszfalt, így aki Ferrarival vagy egyéb sportkocsivel szeretne feljönni, problémás lehet.
Nehézség PD-, 45 fok. Megjegyzés, hogy minden a körülmények függvénye, kritikus hely az Eisnase a csúcs alatt.
Turistaház Taschhutte, 2701m, 1 ó 40p a parkolóból, 500 m szint. 77CHF félpanzió igazolvánnyal, lehet kártyával fizetni. Itt jegyzem meg, hogy van folyóvíz a ház mellett, amire azt mondják, hogy nem iható, de én onnan szedtem és klórtablettát használtam. Sok bivak- és sátorhely van a ház felett kb 3100-3200m-ig.
Útvonal szint kb 1520m. A háztól jól kitaposott ösvényen, enyhén emelkedve keresztezni kell a Chummibodmenn völgyet. Először átkelni egy karakteres vízmosáson, majd dovább DK irányba. A völgy másik oldalán egy pózna (2760m, tábla nélkül, 2020), ahol balra kell tartani K irányban meredekebben a völgyben fel. Egy patak folyásirány szereinti jobb oldalán maradva kb 3080m-ig, ahol ismét inkáb DK irány, és kellemes lejtőkön az Alphubel gleccser also részének az aljához jutunk, kb 3280m. Idáig nem nehéz az utat megtalálni, jól ki van taposva és kőemberek is vannak. Ezután gleccser, és ez az egyetlen pont ahol kissé figyelni kell az útvonalra, mert kb 3500m körül balra két szikla között az Alphubel gleccser felső részére kell kijutni. (itt sok nyom megy tovább egyenesen is, mert pl a Rimpfischhorn felé arra kell menni.) Ismét enyhén jobbra tartva még egy meredekebb részen feljutva már látszik az Alhubeljoch (3772m). Ide felérve már szinte az egész útvonal látszik. Itt vagy balra a gerincet követve az Eisnase-n keresztül fel (ez 45 fok és szezon végén problémás lehet), vagy először síkban vízszintesen a csúcs alatt, és a másik oldalon fel. Ez kb 35 fok. 4-6 óra.
Felszerelés Gleccserfelszerelés, de a szezon végén 1-2 jégcsavar is kell, ha a gleccser eljegesedett az Eisnase körül
Alternatív program Rimpfischorn, Allalinhorn is lehetséges a házból.
Megjegyzés Bár sok helyen a PD- nehézséget adnak, amikor én voltam, ez szerintem F volt. Nem túl kitett, nem túl meredek, a probléma az Eisnase-n lehet, ha el van jegesedve a szezon végén. Pl összehasonlítva Rimpfischorn-al, amit általában PD+ ra adnak, sokkal könnyebb.

Élményeim

Szabadságomról visszatérve Franciország felé iktattam be ezt a hegyet. Előző nap pocsék utam révén nem jutottam el a célomig, csak a Furka hágó tetejéig, ahol egy gyönyörű sátohelyen közepes éjaszakát töltöttem, mert a szél erősen csapkodta a sátramat és ráadásul elég hideg is volt. Innen reggel kb 2 óra autózással értem Randa/Tasch környékére, ahol sok bénázás után nagy megkönnyebbülésemre felfedeztem, hogy valójában fel lehet autózni jó 2200m-ig, ahonnan egy kellemes 2ó túrával fel is értem a házba (Taschhutte), ami persze gyönyörű helyen van és nagyon szép és modern. Aznap délután még feltúráztam kb 3080m-ig, majd nagy meglepetésemre még egy szimpi magyar csapattal is találkoztam, akik aznap már voltak a csúcson, és akikkel estig elvoltunk, majd ők legyalogoltak.

Este meglepően jól aludtam (kb 6 órát), majd 3-kor reggeli, indulás 3:35.

2701-3285 (3:35-5:20): bandukolás a vaksötétben felfelé, de könnyű az utat megtalálni. 2-3 csapat lehagy, de nem zavar nagyon. A gleccser szélén rövid szünet, majd hágóvas, jégcsákány, stb.

3285-3772 (5:20-6:52): tovább bandukolás a gleccseren, közben kivilágosodik és hátranézve a nap kel fel a Matterhonr, Zinalrothorn, Weisshorn hármason. Gyönyörű. Kissé hideg van, a nap jól esne, de az nem ide süt. Egy helyen elbizonytalanodom, mert épp senkit nem látok magam körül, és ha mások nem érnek utol, nem biztos, hogy balra felmentem volna a gleccsernyúlványon. Így két csapatot követek az Alhubeljoch-ig, akik kissé távolodnak tőlem, de azért jól érzem magma. Felérve süt a nap és ismét találkozom velük, és itt rövid szünetet tartok (eves, ivás).

3772-4206m (6:52-7:55): indulás tovább, és innen valamiért nagyon élvezem. A táj lenyűgőző de nem nehéz és nem kitett, ráadásul valamiért nagyon jó erőben érzem magam, és lassan utolérem az előttem haladókat. A kulcsrész, Eisnase, ami egy 45 fokos meredekégű jéglejtő kb 4050-4150m között, nagyon jó állapotban van, sok hó van rajta és semmilyen szempontból nem érzem nehéznek vagy veszélyesnek. A tetején kissé vékonyodik már a hó, de még teljesen baráti. A tetején lehagyok másokat és hirtelen a csúcs is előbukkan, ami meglepő módon egy hosszú (200-300m?), széles plató, így majdnem hogy meghatottan érek fel, és nem is érzem fáradtank magma. Még kb 20 percet vagyok fent, másokkal beszélgetve, majd ugyanott elindulok levelé.

Lejövet: gond nélkül legyaloglok az Eisnase-n. És az egész terep lejtésének köszönhetően nagyon gyorsan leérek a házba, kb 1ó50p alatt, így kicsivel 10 után ott is vagyok. Ráadásul a térdem, ami az utóbbi időben nem tökéletes (öregség?), is nagyon jól bírta. A házban csend van, mert a napi túrázók még nincsenek fent, az előző napiak pedig már lementek.

Sárga felmenet a hüttébe, piros mászás

Sárga felmenet a hüttébe, piros mászás

Ez az útvonal a Rimpfischorn csúcsáról (két héttel azelőtt voltam itt). Mögötte a Dom is látszik

Ez az útvonal a Rimpfischorn csúcsáról (két héttel azelőtt voltam itt). Mögötte a Dom is látszik

Taschalp, kb 2200m, idáig kocsival

Taschalp, kb 2200m, idáig kocsival

Taschhütte, 2701m

Taschhütte, 2701m

Kétszínű birkák (?). A szomszéd völgyben csak az arcuk volt fekete.

Kétszínű birkák (?). A szomszéd völgyben csak az arcuk volt fekete.

Matterhorn, Zinalrothorn, Weisshorn a reggeli fényben

Matterhorn, Zinalrothorn, Weisshorn a reggeli fényben

Alphubeljoch, 3772m

Alphubeljoch, 3772m

balra az Eisnase, jobbra egy másik útvonal

balra az Eisnase, jobbra egy másik útvonal

Visszanézve az Allalinhorn

Visszanézve az Allalinhorn

Csúcsplató

Csúcsplató

IMG_0803 IMG_0807 IMG_0808

távolban a Dufour, a Nordend, Lyskamm, Castor, Pollux

távolban a Dufour, a Nordend, Lyskamm, Castor, Pollux

szép a reggeli táj

szép a reggeli táj

IMG_0815

Itt ér véget a gleccser, kb 3280m

Itt ér véget a gleccser, kb 3280m

vissza a házhoz

vissza a házhoz

IMG_0819

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...