Brec de Chambeyron sítúra

A Brec Chambeyron (kör)sítúra gyönyörű, lenyűgöző és változatos tájon vezet, és két hágó között még Olaszországba is benézünk. Egy vagy két nap alatt teljesíthető.
Kiindulópont, közeli síterep Fouillouse (Saint Paul sur Ubaye, 04530), Ubaye régió, 1900m. A legközelebbi síterep Vars, de ehhez át kell kelni a Col de Vars hágón, de egyébként nincs túl messze. A faluba vezető út nagyon keskeny.
Útvonal A falun keresztülhaladva továbbmegyünk a földúton. Ez később túristaúttá alakul. Mindig a folyó folyásirány szerinti jobb oldalát követve igyekezzünk kissé eltávolodni a folyómedertől a hegyoldal felé. (megjegyzés, hogy a Refuge Chambeyron házba egy útjelző tábla egyből a falu után balra mutat, de ez a nyári útvonal és télen nem használatos), 2349m-nél határozottan balra fordulunk a tornyosuló sziklagerinc előtt (Vallon les Aoupets). Ez egy széles és tagolt völgy, és ebben kanyarogva, néhol meredekebb, néhol szinte sík terepen elérünk a Pas de la Couleta nyeregbe (2751m). Itt balra tekintve láthatjuk a Refuge de Chambeyron túristaházat (2620m, van téli szállás). Jobbra fordulva hosszan követjük ezt az újabb nagyon széles völgyet. Igyekezzünk a jobb oldalon maradni és nem sok magasságot veszteni, mert ez a szakasz hosszabb sík és rövidebb felszökő szakaszokból áll. Végül elérünk a nyereg alá, és itt rövid, de meredekebb cikkcakkban érjük el a Col de la Gypiere nyerget (2927m). Ezután az olasz oldalon leereszkedünk nagyjából a völgy jobb oldalán maradva (a hágóból látható egy bivak az olasz oldalon a völgy közepén, Barenghi, 2804m), kb 2590m-ig, ezután ismét elkezdünk emelkedni, eleinte a völgyet követve a jobb oldalon, nem túl meredeken egy jó száz m-t. Egy fennsíkra érünk, ahol jobbra egy széles rámpa visz fel a nyeregbe (Col de Stroppia, 2865m). Ezután logikusan lesielünk, eleinte meredekebb, majd nemsokára felismerjük a felmeneti utunkat. Hóviszonok függvényében a patak bal vagy jobb oldalán is lehet menni.
Más útvonalak Az első hágóból 200m szintemelkedéssel fel lehet gyalogolni a Tete de la Frema nevű csúcsra (3151m), ahonnan nagyon szép a kilátás. Egyébként nagyon sok útvonal van a környéken.
Megjegyzés Ez egy nagyon szép és változatos túra. Technikai nehézség nem nagyon van, nem túl meredekek a lejtők, de azért komoly hegyoldalak mellett haladunk, így lavinaveszély esetén óvatosan kell útvonalat választani. Több szálláshely is van az út mentén (Chambeyron, Barenghi téli szállások). A túra másik érdekessége, hogy nagyon hosszú km-ben. Sokszor síkban visz az út. Nem ajánlatos az első nyeregből visszafordulni, mert nagyon hosszú sík szakaszok vannak (gyaloglás), ráadásul ez a rész inkább deli fekvésű, így gyorsabban eltűnik a hó.

Élményeim

Silvio kollegámmal a munkahelyen futottam össze, és megbeszéltük, hogy csinálunk egy sítúrát. 6:15-kor találkoztunk a Manosque-I autóbályafelhajtónál, és kb 8:40-re értünk a parkolóba nagyon szép, de hideg időben (kb -7 fok).

9:00-13:00: négy órába telt, amíg leküzdöttük ezt az 1100m-t. Az út nagyon hosszú, sokszor vízszintes, a táj nagyon szép és változatos. 2700-2900m között furcsa módon kevés a hó, és a síléceink megsínylették ezt. Valószínűleg a szél fújta le a havat. A hágóban végül eldöntjük, hogy nekivágunk a körtúrának.

13:00-15:00: Lesíelés az olasz oldalon, majd fel a hágóba. A hó tulajdonképpen szuper, sokszor friss porhó, és egy nyom sincs ezen az oldalon, kivéve azt a két embert, akiket lassan utolérünk. Amikor épp belelendülnék a lesielésbe, óriásik esem, mert a friss hó alatt beleakad a lécem egy kőbe. Felmenet a hágóba szuper, teljesen friss szűzhó. Kicsit azért kivagyok, és nem bírom tartani a tempót Silvioval. A nyeregben utolérjük az előttünk levőket.

15:00-16:00. Lesielés szuper! Nagyon jó a hó sok helyen, néhol porhó.

map4 map3 map2 ez a kör Indulás! kb 2200m kb 2300m IMG_1032 Pas de Couleta 2751m Refuge Chambeyron 2620m IMG_1038 útvonal a Col Stroppia-ba (2865m) Col Gypiere 2927m lesielés az olasz oldalon útvonal a Col Gypiere-be (2927m) indulás fel a Col Stroppia-ba IMG_1054 Col Stroppia 2865m IMG_1058

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...