La Commande (6b), Sainte Victoire

A La Commande egy nagyon érdekes karakterű hosszú sziklamászóút Provence szívében, a Sinte Victoire hegy tetejére. 12-13 kh, ilyenen még nem voltam. Ki van nittelve végig, sportút. Közben hosszabb gyalog szakaszok is vannak, ahonnan félbe is lehet hagyni, és legyalogolni, így nincs alpesi jellege. Viszont annyiban nem sportút, hogy egész napos program, így fejlámpa, cipő, tartalék ruha, meleg ruha, víz, élelem stb kell.
Kiindulópont, megközelítés L’Anchois parkoló, Aix-en-Provence belvérosától 15p autóval. A fal kb 20-25 perc gyalog. A Dalles Grises szektor bal oldalán indul.
Nehézség 6b (6a kötelező): 12-13kh. Végig és jól ki van nittelve, egy két helyen lehetne sűrűbb is, de nem vészes.
Lejövet a legegyszerűbb a kék jelzésen le a gerincen nyugat felé, majd balra lefordulni a piroson, ami a parkolóba visz. De sok más módon is le lehet jutni.
Megjegyzés Gyakorlatilag minden kötélhossz szép, és végig mászós, homogén, a szikla jó minőségű.

Élményeim

Mászás a vírus árnyékában. Már bejelentették a távmunkát, aznaptól az éttermek bezárását. Ez volt az utolsó nap, amikor szabadon lehetett sportolni. Azért a parkolók tele voltak, ezt magasból láttam.

Egész nap nagyon erős szél fújt, a végén még erősebb, ami a végére a fáradtsággal együtt kimerített. Egy 4 fős csapat jött utánunk, eleinte nagyon közel, majd később kissé lemaradtak és nem fejezték be, az utolsó 3 kh-nál kiszálltak. Soha nem másztam még ezen a szintem, ráadásul a mászás nem is a kedvencem a hegyi tevékenységek kozül :), de azt hiszem, Nepálban lefogytam és még nem híztam vissza :).

1kh : 5b, 30 m (előlmászó), konglomerátum, egy helyen kissé meredek.

2kh : 6a+, 30 m (másodmászó); bal oldalra emelkedő traverz. Konstans és nem könnyű. Belefogtam az expresszbe 1-2 helyen, de úgy éreztem ki tudnám mászni, de hideg volt, reggel volt, és mögöttem másztak, így nem volt túl nyugis.

3.kh : 6a, 30 m (előlmászó); konglomerátum, bevágás. Az elején beleültem pihenni, mert az előző hossztól kicsit bedurrant a kezem, de kimásztam, tetszett.

4.kh : 5c, 45 m: először egy tábla, kissé reibung, majd egyre meredekebb bevágás.

Gyaloglás: kőembereket követni, inkább balra, majd egy meredek, rövid tábla, van egy nitt és ezen fel (egy nehezebb mozdulat, de annyira rövid, hogy akár cipőben is mehet, a nittbe kapaszkodva). Ezután ismét a bokrok között gyalog, inkább balra tarva egy fal alá.

5.kh : 6a+, 40 m (másodmászó): eleje egy fal, ahol finom mozdulatokkal tovább lehet jutni, majd ismát könnyebb, a vége megint meredek és nehezebb. Összességében szerintem túl van számozva, nem annyira nehéz.

6. kh: 6a, 15 m (elölmászó); rövid de velős hossz, meredek, majdnem visszahajló bevágás.

Ismét hosszabb gyaloglás, néhány helyen fel kell lépni a sziklán, majd eljutunk a következő kh-ig, amit ki lehet kerülni.

7.kh : 4+, 15 m; ezt kikerültük.

8.kh: 6b, 40 m (másodmászó); Hát mit mondjak, egy szép kh, de az én szintem felett van. Elején egyre meredekebb tábla, ami egy nehéz mozdulattal ér véget (6a-6a+), ezt még megcsináltam, utána egy meredek, ferde, kitett bevágás (itt belefogtam egy expresszbe), majd a vége egy fellépés egy reibungtáblára, ami lehetelennek tűnt, ismét expressz segítségével.

9.kh : 6a, 45 (előlmászó); Meredek tábla, reibung a kulcsrész, ami nem is egy, hanem 2-3 expressz hosszú. nem könnyű, de kimásztam :). J-t figyelmeztettem, hogy lehet hogy esni fogok, de nem estem. Csalni sem lehet, mert a nitt úgy van elhelyezve, hogy fel kell lépni, némi elhatározást igényel :)

Gyaloglás, először a gerincet követve, majd jobbra szintben a fal alá.

10.kh 5c, 30 m (másodmászó); ismát reibungtábla az eleje, majd merdekebb fal, jó fogások.

11.kh : 5c, 30 m (előlmászó); meredek fal, szép. Erősen fáradok, így egszer beleülök pihenni. Kissé távol vannak a nittek.

12. kh : 6a, 35 m (másodmászó); gyalázatos módon másztam, minden illegálisat elkövettem, belefogtam, beleültem :). Nagyon elfáradtam a végére, a kezem lefagyott, ráadásul viharos szél fújt és hideg volt. Egyébként egy kifejezetten szép hossz, szívesen kipróbálnám még egyszer, friss állapotban. J is kissé szenvedett.

kb itt van

kb itt van

sárga megközelítés, piros út, zöld lefele

sárga megközelítés, piros út, zöld lefele

összefoglaló

összefoglaló

Topo1

2. kh, 6a+

2. kh, 6a+

IMG_0610

a csúcs látszik, de még messze van

a csúcs látszik, de még messze van

5.kh, 6a+, de szerintem könnyebb

5.kh, 6a+, de szerintem könnyebb

IMG_0616

6.kh, 6a, meredek és rövid

6.kh, 6a, meredek és rövid

IMG_0618

6.kh indulás

6.kh indulás

a távolban Aix-en-Provence

a távolban Aix-en-Provence

IMG_0621 IMG_0623 IMG_0624

9. kh, 6a reibung

9. kh, 6a reibung

9.kh vége

9.kh vége

utolsó hásom kh

utolsó hásom kh

IMG_0629

utolsó előtti vége, 5c. Beleültem, nagyon fáradt voltam.

utolsó előtti vége, 5c. Beleültem, nagyon fáradt voltam.

IMG_0632

utolsó közepe

utolsó közepe

utolsó vége

utolsó vége

IMG_0635 IMG_0636

Boldog befejezők! Én nagyon elfáradtam..

Boldog befejezők! Én nagyon elfáradtam..

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...