Le Piolit (2463m) sítúra

 

A Le Piolit egy kellemes túra, változatos és elég vad tájon felfelé, a csúcsról viszont kilátás dél felé a civilizációba is. Könnyen megközelíthető.
Kiindulópont, közeli síterep Ancelle (La Peintre), Champsaur (05004), 1396m. Közeli síterep Ancelle (ugyanaz a falu, de más irány), Chaillol, és a legnagyobb, Orcieres-Merlette.
Útvonal Könnyű sítúra a Le Piolit csúcsára (2463m, kb 1085m szint), Először át kell kelni a hídon, majd rövid ideig követni a sífutópályát. Utána útjelző tábla (elég sokáig van), és egy meredek turistaúton felfele a Bois des Meyers-en keresztül. Sok elágazás lesz, de a Col de Pourrachieres-t (2173m) kell mindig követni. Ebbe a nyeregbe felérve a gerincet követni (Bonaparré), ami előbb-utóbb a csúcsra visz. A vége egy jó meredek hegyoldal, kb 100m keresztül kb 40 fok, firnvas jól jöhet. Kilátás gyönyörű, észak felé csak a hegyek, dél felé azért civilizáció (Lac Esparron, Gap, stb)
Lejövet a gerincen tovább haladva kb 200m után egy kellemesen sielhető völgyben (Haute Selle). Elég hosszan kell egy erdőben a túristaúton.
Más útvonalak sok variáció elképzelhető, pl a nyeregből le tovább a másik völgybe (Torrent du Lautaret, La pleine).
Megjegyzés Maga az útvonal szerintem nem túl kitett lavina szempontjából, de persze azért nagyon oda kell figyelni. Lefele enyhén zavaró, hogy egy jó rész erdőben és turistaúton halad.

 

Élményeim

Ez már a vírus árnyékában zajlott, de azért még sok konkrét jele nem volt. Sokan túráztak, volt forgalom. Azért mentem sítúrázni, mert a mászóbarátaim a vírus miatt nem tudtak jönni  és annyira csalódott voltam, hogy egy nap szabadságot kivettem sítúrázni.

kb 7:30-kor értem a parkolóba, indulás felfelé 7:50-kor, csúcs 10:30, kb 11-kor indulás le, és 11:30-ra parkoló.

Komoly lavinaveszély volt, így próbáltam délelőtt menni. Rengeteg hó esett az elmúlt két hétben, és nagyon meleg volt. Sehol nem volt igazán megfagyva a hó, de mivel reggel volt, azért nem volt puha sem. Meglepő módon még az erdőben láttam két nagy lavinát, amin át kellett kelni. Mindkettő vizes hógörgeteg, egy kisebb tisztásról indulva. Viszonylag sok ember mozgott.

Lesíelés: volt már jobb is. Egy egész rövid porhó az északi oldalon, máshol azért nem annyira kellemes, de nem volt tragédia.

Mivel hamar befejeztem, felautóztam még Orcieres-Merlettes síterepre is, ami kb 20 km, hogy megnézzem, mennyien vannak. Azért a sok hó és gyönyörű idő ellenére nagyon kevesen voltak, ami már a vírusnak köszönhető. Egy külföldi (cseh) buszt láttam a parkolóban.

LePiolit_terkep2

piros fel, sárga le

piros fel, sárga le

A sífutópályán indult

A sífutópályán indult

kiérek az erdőből.

kiérek az erdőből.

IMG_0572

Haute Selle, a Col de Pourrachieres-ből

Haute Selle, a Col de Pourrachieres-ből

a csúcs és a lemenet

a csúcs és a lemenet

csúcsfotó 1

csúcsfotó 1

Csúcsfotó 2

Csúcsfotó 2

csúcsról látszik a fel- és lemenet

csúcsról látszik a fel- és lemenet

erdei lavina

erdei lavina

a jutalom  avégén

a jutalom avégén

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...