Monte Argentera (3297m)

A Monte Argentera (3297m) egy kellemes háromezres Olaszországban, ráadásul a csúcs maga csak 40-50km-re van a Földközi tengertől légvonalban, és nagyon közel (pár száz m) a francia-olasz határ. Valójában két útvonalat jártam be, az egyik azért jóval könnyebb, mint a másik. De mindkét esetben könnyen megközelíthető, szép útvonalak.
Kiindulópont Piano della Casa del Re, 1743m. Cuneo felől Terme di Valdieri felé. A fürdő után nem sokkal az addig jó út murvába fordul. Innen 1-2km zötykölődés után érjük el a parkolót. A sorompó még néhány 100m-rel odébb van (ha nincs sok kocsi, elképzelhető az is.)
Nehézség (1) Sigismondi gerinc AD- (II-III+ 500m szint mászás, hosszú, kitett gerinc), vagy (2)PD-, (II mászás, rövid 170m szint, párkány és bevágások)
Turistaház Rifugio Remondino 2450m, 2 ó a parkolóból, 730 m szint. Árakra nem emlékszem, mert a ház zárva volt és téli szálláson aludtam, amihez egy létrán keresztól jutottem el. Vizet a ház felett találtam. A téli szálláson csak néhány matrac (11) és pokrócok meg párnák vannak.
Útvonal (1)          Sigismondi gerinc (950m), 5-6ó, AD-, szilárd kőzet a gerincen. A normálutat kell követni, ahova pirosra festett kövek vezetnek (ezen kívül még itt van egy zöld jel is, ami nem tudom hova visz.) Kb fél óra múlva egy kisebb sík terepre érünk a nagy köveken (a Passo dei Detriti –be vezető kuloár kezdeténél), ahol balra kell fordulni a Freshfield nyereg (2820m) felé (innen jól látszik), amit hasonló terepen el is érünk. Innen jön a mászás. Az eleje inkáb táblák a gerinctől balra, majd meredekebb lesz és néha kéményszerű (II, majd későb helyenként III). 1-1.5 ó alatt érünk a Cima Purtscheller-hez (3050m). Innen először szintben majd lefelé mászva egy gerincen továb (kitett, II mászás, hol job hol al oldalán a gerincnek), később ismét felfele, helyenként III. Egy újabb 1-1.5 ó múlva érünk a Cima Genova-hoz (3190m). Innen balra fordul a gerinc, és itt jön néhány tényleg kitett rész, a gerinc utolsó szakasza könnyebb. A Cima Genova-tól jobbra néhány m múlva van egy menekülő útvonal (2 ereszkedés). Az első stand egy nitt és egy szög ( kb 15m), a második a gerinc mögött (egy kőember jelzi) hevederek és maillon, kb 20-25m. Néhány lépéssel tovább van egy nyereg ahol balra le elérjük a normálutat (piros festék).(2)          Normálút (850m), 3ó, PD-. A Passo dei Detriti után balra a piros jelzést követve egy hosszú párkányon találjuk magunkat, ami logikusan a csúcsra visz. Nem túl hosszú és nem is túl nehéz, talán kicsit túl van értékelve. A meredekebb részeken van egy kötél is.
Lejövet Ugyanúgy.
Felszerelés (1) – hez 30m kötél elég, esetleg néhány friend és heveder. (2) höz nem nagyon kell semi.
Megjegyzés

Élményeim

Távoli unokatestvérem hívott meg az esküvőjére Olaszországban és visszafele kinéztem ezt a hegyet, mert alig tér el az útvonaltól. Kb este 6-re értem a parkolóba, ahol nem volt másik autó. 8 előtt, már sötétben értem a házhoz. Néhányszor körbe kellett járnom, emíg megtaláltam a létrát, ami a szálláshoz vitt. Egy nagyon puritán szoba, 11 ággyal és pokrócokkal. Nem volt senki más a házban. Este még csöngött a telefon a falon, és eligazítottam az érdeklődőket hogy a ház zárva van, és hagyjanak aludni!! (na jó a mondat második felét nem mondtam…). Nem aludtam valami jól, erősen fújt a szél, ami csapkodta a ház egyes részeit. Másnap 6-kor keltem és kb 7-kor indultam el.

2450-2820 (1.2ó): még sötétben indultam, de hamar világosodik. Egy zerge megijeszt, mert pont előttem áll és mereven bámul. Egy idő után a piros és zöld kettéválik, és elindulok a zöldön balra, de egyre lejjebb visz, így dühösen megállapítom hogy ez nem az én jelzésem, ezek után irány szerint haladok és meg is találom a Freshfield nyerget.

2820-3050 (1ó) Itt beöltözöm (több ruha, fúj a szél, beülő, sisak, stb). Már az elejétől mászás jellege van, ráadásul tényleg eléggé kitett. Az út vezetése sem egyértelmű, így azért figyelni kell. Később még nehezebb és meredekebb lesz, de a kő minősége jó és szilárd. Eddig táblákon és a végén kéményeken kellett jönni, felérek a Cima Purtscheller-re.

3050-3190 (1ó) Innen már látszik a csúcs is, de messze van. Innentől meglehetősen kitett gerinc, jobbra és balra kell mászni. Az elején elég kitett de nem túl nehéz, és sokszor le is kell mászni. Utána meredeken felfelé, de a kitettség és mászós jelleg végig megmarad. A közepe táján kissé elkezdek fáradni a kitettség és koncentráció miatt és határozottan könnyebb terepre vágyom. Ráadásul tök egyedül vagyok, és ez is kissé zavar. Felérek a Cima Genovára is, ahol erősen elgondolkodom a menekülőútvonalon. Itt egyébként azért néhány ember megjelenik a távolban, akik a normál útra mennek.

3200-3100 (1ó, oda vissza mászás és gondolkodás, ereszkedés): Mindenesetre elindulok tovább, és kifejezetten kitett, mászós részeken haladok, közben elég erős szél is átfúj a gerincen. Egy ponton sokat gondolkodom, és úgy döntök, kipróbálom a menekülőútvonalat. Ezért visszaaraszolok. Kissé kudarcnak élem meg, de az, hogy nem tudja senki, hol vagyok, a szél, és hosszú koncentrációban és kitettségben elfáradtam agyilag. Gyorsan megtalálom az ereszkedőstandot és a vadiúj, 6mm-es ereszkedőkötelemet kipróálom (működött). Még egy ereszkedés, aztán nyeregbe le és balra csatlakozom a normálúthoz (piros jelek).

3100-3297 (0,5 ó): Innen egyértelmű, egy párkányrendszert kell követni ami se nem nehéz, se nem túl kitett. Néhol van fix kötél. Max II mászás.

 

Ezután kb 1ó20 perc alatt leérek a házhoz, ahol még felmászom a kajás csomagomért és bedobok 5EUR-t a becsületkasszába. Utána még kb 55 perc a kocsihoz, így 3 előtt lent is vagyok. A parkoló azért most már tele van a napi túrázók miatt.

Argentera_map1

zöld első nap, piros második nap

zöld első nap, piros második nap

piros Sigismondi gerinc, zöld normálút

piros Sigismondi gerinc, zöld normálút

Sigismondi gerinc

Sigismondi gerinc

normálút

normálút

kb a gerinc felétől

kb a gerinc felétől

kb a felénél felfelé nézve

kb a felénél felfelé nézve

a bal oldalon van a csúcs, innen még nem látszik

a bal oldalon van a csúcs, innen még nem látszik

ereszkedés

ereszkedés

csúcsfotó

csúcsfotó

csúcsról egy tó lefelé

csúcsról egy tó lefelé

IMG_0322 IMG_0323

Rifugio Remondino, jobb oldalon a létra tetején a szoba

Rifugio Remondino, jobb oldalon a létra tetején a szoba

téli szállás

téli szállás

IMG_0342

valahol a ház és a parkoló között

valahol a ház és a parkoló között

a parkoló előtt

a parkoló előtt

parkoló (nem az én képem)

parkoló (nem az én képem)

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...