Mt Thabor sítúra

Ez egy fantasztikus túra egy nagyon szép tájon a Mt Thabor (3178m) csúcsára. A körtúra jelleg még tovább javít az élményen. A kilátás gyönyörű, a táj változatos. Külön tetszett hogy nagyon jó kilátást ad az Ecrins hegységre. Elég vad (meredek sziklafalak, nagy letörések), de mégis szinte minden völgy sielhető. Van egy kis alpin jellege. Ajánlható azoknak is, akik Brianconban síelnek, mert nagyon közel van.
Kiindulópont Nevache (05093), kb 1600m.
Turistaház Refuge Drayeres, 2170m. Félpanzió 30 EUR (tagsági kártyával).
Útvonal Első nap kb 560m szint, második nap kb 1500m szint. Első nap nagyon egyszerű, a völgy alján az úton egészen a turistaházig. Az út hosszú, (13km), de sok ház és település van a környéken. A táj már ebben a völgyben is nagyon szép és drámai. A másik nap az első cél a Col des Muandes (2828 vagy 2882m), idáig kb 2 óra. Eddig figyelni kell, mert az útvonal nem mindig egyértelmű, sok nyom vezet más helyekre is. A nyeregből már látszik a csúcs. A nyeregben több opció van, itt a lavinaveszély és a hóviszonyok függvényében kell dönteni. Legegyszerűbb átvágni a meredek hólejtőt, de ez csak tökéletesen stabil hóviszonyok mellett ajánlott (ezt a lejtőt már reggeltől süti a nap). Ha ez nem áll fenn, akkor vagy leereszkedni a völgybe, majd a másik oldalon fel a Col des Valmenier-be (2869). Másik opció a felfele út, így keresztezni kell a Roche de Chardonnet nevű csúcsot (2950m), így kb 115m szintet veszítünk. Mi ezt csináltuk, a táj gyönyörű, és egyáltalán nem túl nehéz a keresztezés. Ezután a Col de la Chapelle-t kell megcélozni, majd egy nagy balos kört követve (enyhébb lejtést keresve) érjük el a csúcsot.
Lejövet (Nevache felé) Vagy a Lac Blanc vagy a Vallon du Diner völgyben. Ez  a választás vagy 800m szint lesieléséről dönt, és kb 2250-2300m m környékén találkozik, ahol egy magas sziklafalak által határol, jól kivehető völgyben kell visszamászni 400m szintet a Col du Vallon-on (a völgy nevét nem találtam meg). A másik oldalon hosszan lesíelni az ismát gyönyörű völgyben szinte teljesen a faluig.
Karakter gyönyörű, változatos sítúra, technikailag nem nehéz, eléggé népszerű. Alpin jellege is van.
Variáns nagyon sok lehetséges, mert a hegy körül kb 4-5turistaház van, és egymás közt is átjárható és sok oldalról lehetséges a csúcstámadás is.
Megjegyzés a lavinára oda kell figyelni, többször olyan helyen kell haladni, ami veszélyes lehet. A col des Muandes-ig nem igazán lehet veszély.

Élményeim

Első nap

Az első alkalom, hogy munkahelyi kollegákkal megyünk. kb 12:00-kor indultunk a parkolóból. Az elején többször le kell csatolni, mert helyenként elolvadt a hó az úton. Nagyon hosszú a völgy, de nagyon jó hangulatú az egész, a végén drámai falak mellett haladunk. Közös megegyezéssel megállunk egy sörre a Refuge Laval-nál, mert nagyon szépen süti  a nap a teraszt. Kb 5-re megérkezünk, majd sokat kártyázunk. A vacsora is finom.

Második nap

6-kor reggeli, 7 előtt akartunk indulni de ez nem jön össze. R úgy dönt, hogy nem jön, mert előző nap feltörte a cipő a lábát, így ő visszagyalogol a völgybe, mi pedig kb 7:40-kor indulunk végül.

7:40-9:30 (kb 650m szint, Col des Muandes-ig): én vagyok a leglassabb. Némi stresszel indul  a túra, mert a Col des Muandes utáni lavinalejtő miatt hamar oda akarunk érni. Igyekeznek nagyobb tempóra ösztökélni, de csak félig sikerül. Magamhoz képest nagyon jó vagyok, volt egy fél óra, ami alatt 240m szintet mentem. Kell ennél több?

9:30-10:30: Átkelés a Roche de Chardonnet nevű csúcson. Ez szuper, kissé alpin jellegű, de szinte végig sielhető (2m kivételével). Kilátás gyönyörű.

10:30-11:40: Ezen a szakaszon mindenki gyorsabb, mint én. Stabil tempóban a csúcsig, technikai nehézség nincs. A vége előtt hirtelen nagyon sok ember lesz, mert két másik házzal is közös az útvonal. Meglepő módon itt néhány embert lehagyok.

Lejövet: A hó minősége szuper. Nem porhó (ebből az irányból inkább déli fekvésű lejtőkön sielünk), de nagyon jól sielhető végig. A tetején kissé megolvadt, de kemény, később olvadt, de még mindig sielhető. Óvatosak vagyunk a lavinaveszélyes lejtők közelében, és egyesével haladunk át.

A 400m visszamászás a Col du Vallon-ba (2645m) már nem hiányzik. Ezen a szakaszon én érek fel utoljára a nyeregbe (tehát én vagyok a leglassabb). A nyereg másik oldala déli fekvésű ezért arra számítok, hogy rengeteget kell legyalogolni. De ez is szuperül alakul, mert nagyon sokáig le lehet sielni (talán mert elég szűk a völgy?). Szerintem a nyeregből a faluig táv kb 90 %-a sielhető (szintben kb 75%). Még kb 35 perc gyaloglás után érünk vissza, kb 15:50-re. Azt hiszem, ez a kedvenc két napos sítúrám ezen a környéken.

Útvonal: piros első nap, kék második nap

Útvonal: piros első nap, kék második nap

Készülődés a parkolóban

Készülődés a parkolóban

nagyon elszántak vagyunk. Néhol nincs hó.

nagyon elszántak vagyunk. Néhol nincs hó.

Ez a különbség egy északi és déli lejtő között?

Ez a különbség egy északi és déli lejtő között?

Refuge Laval

Refuge Laval

Refuge laval

Refuge laval

Útban felfelé

Útban felfelé

Meérkeztünk: Refuge Drayeres

Meérkeztünk: Refuge Drayeres

Másnap reggel, visszanézve

Másnap reggel, visszanézve

A többiek gyorsabbak

A többiek gyorsabbak

IMG_5261 IMG_5262

Jé, arra nincs hó! Kb Roche de Chardonnet csúcsa

Jé, arra nincs hó! Kb Roche de Chardonnet csúcsa

Cole des Muandes, a háttérben a Mt Thabor csúcsa is látszik

Cole des Muandes, a háttérben a Mt Thabor csúcsa is látszik

Ez az útvonal

Ez az útvonal

csúcsfotó csapatunkról

csúcsfotó csapatunkról

Feljövet és lemenet

Feljövet és lemenet

visszanézve az Ecrins csúcsaira, ezek legtöbbjén már voltam.

visszanézve az Ecrins csúcsaira, ezek legtöbbjén már voltam.

indulás le

indulás le

lavinaveszélyes szakasz. egyesével

lavinaveszélyes szakasz. egyesével

Merre menjünk?

Merre menjünk?

utolsó lesielés

utolsó lesielés

visszaértünk

visszaértünk

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...