Sziklamászás Calanques-ban (2 Vauriens, 3 Canailles)

Egy elképesztő mászóút a francia riviérén. Garantált hangulat, tökéletesen kinittelt út, földtani élménytúra: barlang, áthajlás, kitettség, többféle közet. Megközelítés rövid.
Kiindulópont, megközelítés Parking Le Semaphore, Route des Cretes, La Ciotat-tól nem túl messze. A hajtűkanyarban le kell parkolni, majd tovább gyalogolni a kilátótorony felé majdnem a végéig. Amikor már közeledünk, balra egy turistajezőtáblához érünk, ahol jobbra élesen visszafordulni egy nagy gyalogösvényen. Kissé később az ösvényt balra el kell hagyni, egy kisebb kőembernél. Innen 5-10 perc meredek lefele gyaloglás után érjük el az ereszkedőpontokat (több lehetőség van), az első kb 15-20m, második kb 25-30, harmadik majdnem 50m.
Nehézség 6a+ (6a kötelező): 7kh. Végig és jól ki van nittelve. (6a, 5b, 6a+, 6a+, 6a, 3b, 6a)
Visszatérés Kiszállás után logikusan fel az ösvényen, ami becsatlakozik a lemeneti útba. Kb 10-15p
Megjegyzés Elképesztő formák között kell mászni, tenger a háttérben, nagyon érdekes hosszok, egy földtani élménytúra: van mászkő, homokkő, stand egy nagyon kitett barlangban, hihetetlen kitett lépések, mászás két fal között, és a vége egy teljesen pudding szerű konglomerátum.  Néhol kicsit már le van kopva. Fontos megjegyzés, hogy nehéz bevallani, de talán kicsit túl van számozva. A két 6a+ hossz szerintem jó fél fokozattal legalább könnyebb.

 

Élményeim

Régi mászóbarátom, Marci, meglátogatott a hétvégére, mivel a közelben volt munkája, aminek nagyon örültem. Ezt az utat sikerült kinézni, és nem bántuk meg!

A kinézett út La Ciotat és Cassis között a francia riviérán. Kellemes idő volt október közepén, polóban másztunk.

1kh : 6a, (mm) az első mozdulat nagyon barátságtalan bemelegítés nélkül, egy visszahajló falon egy izmozós fellépés. Szégyellem, belefogtam az expresszbe (itt először és utoljára). A hossz többi része kicsit könnyebb, de technikás.

2kh : 5b,  (em); bal oldalra emelkedő traverz. Nem túl nehéz.

3.kh : 6a+, (mm); először egy meredek falon egyenesen fel, nem könnyű, majd jobbra traverz egy áthajlónak tűnő falon. A traverz meglepően nem túl nehéz, ha megtaláljuk a megfelelő fogásokat és lépéseket. A vége még egy néhény méter felmászás, egy két nehéz mozdulat. Stand elképesztő, a barlangon belül, kilátás a tengerre.

4.kh : 6a+ (em), hihetetlenül kitett kilépés a tenger felé a barlangból, utána könnyű héhány m, majd egy meredekebb, kitett, szép táblán fel. Stand a következő tábla alján. A kötélvezetésre figyelni kell, mert a végén én egyáltalán nem bírtam már húzni.

5.kh : 6a, (mm): Nagyon változatos és érdekes hossz. Eleje egy meredek fal/repedés, nem könnyű, és eléggé csúszik. Majd bemászunk két fal közé (hátiszákkal kissé kényelmetlen), elképesztő formákon lépkedünk, majd balra kimászunk a táblák közül és homokkő szerű apró párkányokon lépkedve, gyönyörű kilátásban gyönyörködve felérünk a standba. Időközben földtani kört váltunk, mert az eleje mészkőnek tűnik, utána ilyen homokkő szerű, de a stand már ilyen pudding-szerű konglomerátum.

6. kh: 3c, 15 m (em); könnyű traverz balra.

7.kh : 6a (em): jobbra traverz kitett konglomerátum (szilárd, bár félelmetes mászni rajta), majd néhány meredek mozdulat egyenesen felfelé az utolsó standing.

 

Kb itt másztunk

Kb itt másztunk

az út neve: 2 Vauriens, 3 Canailles (6a, 5b, 6a+, 6a+, 6a, 3b, 6a)

az út neve: 2 Vauriens, 3 Canailles (6a, 5b, 6a+, 6a+, 6a, 3b, 6a)

megközelítés

megközelítés

ereszkedés 2

ereszkedés 2

ereszkedés 3

ereszkedés 3

3. ereszkedés majdnem 50m

3. ereszkedés majdnem 50m

1. kh, 6a

1. kh, 6a

3. kh, 6a+

3. kh, 6a+

3. kh stand a barlangba, kilépés a  jobb oldalon nagyon kitett

3. kh stand a barlangba, kilépés a jobb oldalon nagyon kitett

4. kh vége

4. kh vége

fal méregetés

fal méregetés

érdekes formák

érdekes formák

5. kh nem könnyű, bemászás 2 szikla közé

5. kh nem könnyű, bemászás 2 szikla közé

közelről

közelről

két szikla között

két szikla között

kilátás a tengerre

kilátás a tengerre

hirtelen váltással konglomerátum

hirtelen váltással konglomerátum

érdekes formák

érdekes formák

tenger

tenger

háttárben Cassis

háttárben Cassis

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...