?>

Tete du Crachet (2920m)

A Tete du Crachet egy szuper, rövid, de gyönyörű és alpesi jellegű sítúra. További előnye, hogy nagyon hóbiztos, és szezon végén vagy elején is jó választás.
Kiindulópont, közeli síterep A Col du Vars (2107m) hágó Ubaye oldalán, az első hajtűkanyarban kell parkolni (kb 2000m). A legközelebbi síterep Vars, de ehhez át kell kelni a Col de Vars hágón, de egyébként 5-10perc.
Útvonal Rendkívül egyszerű. Az autóút út másik oldalán a hídon átkelve rövid emelkedőn felkapaszkodva feltárul elénk egy völgy, ami leginkább egy sípályára hasonlít. Ezen a sípálya-szerűségen kb 250-300m szintet felfele, amíg egy juhászlakhoz nem érünk. Néha le lehet térni jobb oldalra is, de inkább igyekezzünk a bal oldalon maradni. A juhászlaktól sok variáció lehetséges, de azt kell megjegyezni, hogy balra tőlünk egy hegygerincet kell követni. Nem kell a gerincre felmenni, de az mindig a bal oldalunkon lesz.
Más útvonalak Azt gondolom, ebből a parkolóból csak ez a csúcs logikus, de pl 200m szinttel lejjebb az autóúton indul egy másik út a Le Grande Combe nevű csúcsra.
Megjegyzés Ez egy nagyon szép, alpesi túra, ami ráadásul kiváló választás rossz hóviszonyok esetén (szezon eleje, vége, stb). Az egész útvonalat valahogy reggel süti csak a nap. A lavinaveszélyre figyelni kell, mert azért meredek lejtők mellett haladunk. A csúcsgerincre is fel lehet sielni, ami különleges. Az utolsó 10 m-eket viszon gyalog kell megtenni.

Élményeim

Mivel szombat estétől ismét kijárási tilalom egy hónapig, ezért elhatároztam, hogy péntek este munka után kocsival elmegyek a Col du Vars-ba (2107m), az autóban alszom, és másnap reggel megpróbálok egy túrát.

Az út totál kihalt volt a végén, de a hágóban szerencsére láttam két lakóautót. Leparkoltam, összeraktam az ágyamat, és élveztem a gyönyörű kilátást. Este még meleg volt, de éjszaka azért nagyon lehűlt. Nem mondom, hogy ez volt a legjobb alvásom, de az ágy kényelmes volt, de többször felébredtem (egyre hidegebb lett, stb). És végül reggel hét után, kemény fagyban elkezdtem készülődni. Először a Le Grande Combe csúcsra akartam menni, de nem volt hó az elején ezért a Le Crachet-be kezdtem bele. 7:50 körül indultam, már volt 3-4 autó a parkolóban. A hó fagyott volt, majd kb 400m szint után kiértem a napra, amitől még jobb lett a hó (kicsit megpuhult a teteje). Tulajdonképpen szuper hó volt. Pont két óra húsz perc alatt értem fel. A csúcsgerinc kifejezetten drámai, külön érdekesség, hogy egy ideig még sielni is lehet rajta. Kilátás gyönyörű, a másik oldalon még a Arete Ratelle-Parpaillon-Crevoux vidéket is lehet látni, ahol már többször voltam. Kb 20 perc után indultam le, és egyszerűen szuper volt. Persze porhó már sehol nincs, de ennek ellnére nagyon jók a lejtők, néhol kifejezetten merdek, széles, a végéig élvezhető. Estem egy nagyobat, és a síbotom el is tort, így az lett a veszteséglistám. Utána felmentem még a Col du Vars-ba, ahol megebédeltem. A fogadós már megismert, mert két hónapja sokat beszélgettünk. Gyönyörű idő volt.

Col de Vars, itt aludtam a kocsiban

Col de Vars, itt aludtam a kocsiban

kilátás az ágyamból

kilátás az ágyamból

indulás, és útvonal

indulás, és útvonal

kb félút

kb félút

szomszéd csúcs La Grande Combe

szomszéd csúcs La Grande Combe

IMG_1075

visszanézve

visszanézve

a szép gerinc

a szép gerinc

IMG_1090

az útvonal a Col de Vars-ból

az útvonal a Col de Vars-ból

ebéd ugyanitt

ebéd ugyanitt

IMG_1096 IMG_1098

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...