Utulna pod Chabencom – az egyik kedvenc túristaházam

Alacsony tátra, január: hóviharban megyünk, látótávolság 30 m. Korábban eltévedtünk már egyszer az erdőben, de azóta szerencsére újra megtaláltuk az utat. Most már a fahatár felett, a nyílt hegyoldalban haladunk. Az időjárás előrejelzés azt mondta, nem fog havazni, ehhez képest egész nap esett a hó. Behavazott földúton megyünk felfelé, így legalább nem tévedünk el megint. Egyszer tábla bukkan elő a ködből, súlyos szélfútta hóformák rátapadva. Lekaparom az egyiket, kiderül, hogy megérkeztünk, Pod chabencom, 1630m.

 

Útjelző tábla

Útjelző tábla

De hol a ház? Körbenézek, igyekszem kivenni, hogy milyen szokatlan dolog lehet a tejfölben körülöttem, és tényleg, mintha egy háztető forma lenne nem messze kicsit lejjebb. Megkerülöm, belépek a házba, az előtérben leverem a havat magamról. Bent kellemes meleg és félhomály van, ropog a tűz a kályhában. A helyiek kiváncsian kémlelnek minket, szerintem napok óta nem vetődött erre senki. Ma is mi hárman leszünk az egyetlen vendégek.

Utulna pod chabencom

Utulna pod chabencom

Három ember van a házban, a Főnök, a Szakállas és a Fiatal. Az első kettő valószínűleg állandóan itt van, a Fiatalt szerintem a hegyi szolgálat küldte fel, hogy élnek-e még itt fent a hegyen. Körbenézünk a helyiségben, a falakon képek a házról télen és nyáron (a különbség megdöbbentő), egy gitár, útjelző táblák, térképek, egy palackos gázlámpa, II János Pál fényképe. Miközben vizes ruháinkat aggatjuk ki száradni a kályha körül, megkérdezik, szeretnénk-e vacsorázni. Semmi étlap, válaszék, kiadópult, árlista. Ilyen dolgok nem léteznek, mint egy másik, „normális” turistaházban. Azt lehet enni, amit ők főznek maguknak ma estére. A menü nem meglepő, igazi szokásos hegyi étel, káposztaleves füstölt csülökkel és kenyérrel. Nemsokára a Szakállas óriási, gőzölgő hússal jelenik meg, és a Főnök utasítására elkezdi szétszedni, pucolni előttünk az egyik asztalon. Nem beszél semmit, de az ő feladata, hogy minket kiszolgáljon.

Aztán újra eltűnik vele a konyhában. Mi is be szeretnénk nézni a konyhába, meg is engedik. Hihetetlen egy hely. Az, hogy nincs villany az egész házban, az nem meglepő ezek után, de még egy dízel generátort sem használnak. Főzés tél elején felhozott gázpalackokból, világítás a fejükre szerelt lámpa, minden eszköz és kaja bezsúfolva a kis helységbe.

Konyha a turistaházban

Konyha a turistaházban

De a kaja nagyon jól esik és finom, többször is kérünk belőle, Szakállas szolgál ki nagyon készségesen, bár nem lehet kommunikálni vele, mert csak szlovákul beszél. Vacsora közben besötétedik, kis mécsest kapunk az asztalra, hogy legalább a kanalat lássuk. A kályha mellett ülünk, Szakállas gyakran megy ki fáért a kamrába.

IMG_6208

Ropog a tűz, tényleg meleg van. A Wc sajnos kint van, nem egyszerű megtalálni sem, a ház mellett 15 m-re. Kinyitom az ajtót, még mindig hóvihar van.

IMG_6193

Aztán teljesen besötétedett, ekkor meggyújtják a fali gázlámpát a helységben, ettől legalább valami fény dereng. Mindenki pihen kaja után, majd a Főnök bekapcsolja az asztalra letett zsebrádiót, amit madzaggal egy akkuhoz kötöttek. A következő órákban így valószínűleg a szlovák rádió irodalmi felolvasóestjét hallgatjuk. Egy lágy hangú férfi szomorúan beszél hosszú szünetekkel. Közben a Főnök a fejlámpája fényénél régi magazinokat olvasgat, ha túl hangosan nevetnénk, ránkszól.

Főnök este olvasgat

Főnök este olvasgat

Így mi is órákat ülünk a kályha mellett csendben szinte teljesen sötétben, és hallgatjuk a szlovák felolvasóestet, csak a tűz ropogása az egyetlen más hang. Ennél nyugisabb helyet el sem lehet képzelni.

Másnap reggel fizetünk, az ár töredéke még a szlovák áraknak is. Búcsúzáskor még megkérdezi a Főnök, hogy van-e eladó cigarettánk, mert nem megy le a faluba egy ideig. Sajnos nincs, nem dohányzunk. Behúzunk minden cipzárt, kapucnit, kilépünk a hóviharba és megyünk tovább a gerincen.

u.i.: legutóbb, amikor voltam, már megváltozott a ház, mert volt világítás, és már nem ugyanaz a gondnok sem.

Megosztom...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

You may also like...